Daripada Wikipedia,ensiklopedia bebas.
Kolesterol ialah bahan berlemak
(lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan.
Ia juga ditemui dalam edaran darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah
diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati.
Kolesterol pemakanan datang daripada daging, ayam, ikan
dan produk tenusu. Selepas makan, kolesterol diserap oleh usus ke dalam
peredaran darah dan diselaputi oleh protein. Kolesterol bersalut protein ni dipanggil
chylomicron.
Hati mampu menyingkirkan kolesterol daripada peredaran darah dan juga
menghasilkan kolesterol serta merembeskan kolesterol ke dalam peredaran darah.
Selepas makan, hati mengeluarkan chylomicron daripada peredaran darah. Di
antara waktu makan, hati menghasilkan dan merembeskan kolesterol kembali ke
dalam peredaran darah.
Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung
dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan
oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat
rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL).
Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam
aliran darah, dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’ manakala kolesterol HDL
dikenali sebagai kolesterol baik.
Kolesterol LDL (Low Density Lipoprotein) berkecenderungan
dimendakkan dalam saluran darah yang menyebabkan penyumbatan salur darah
dan meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.
Kolesterol HDL (High Density Lipoprotein) mencegah penyempitan
saluran darah jantung dengan mengurangkan mendakan kolesterol dalam
saluran darah. Oleh itu, ia menurunkan risiko serangan jantung.
Kolestrol penyebab serangan jantung
Seseorang individu terdedah kepada serangan jantung bila dia mempunyai kolesterol LDL yang
lebih tinggi daripada kolesterol HDL.
Lipoprotein LDL menyebabkan kolesterol melekat pada dinding arteri, menyebabkan pembentukan bahan keras dan tebal yang
dipanggil plak kolesterol. Lama-kelamaan, plak kolesterol menyebabkan dinding
arteri menebal dan saluran arteri semakin sempit, satu proses yang dipanggil
atherosclerosis.
Arteri koronari membekalkan darah dan oksigen kepada otot
jantung. Bila arteri koronari menyempit disebabkan atherosclerosis, ia tidak
mampu membekalkan darah dan oksigen secukupnya kepada otot jantung. Kekurangan
oksigen ke otot jantung menyebabkan dada sakit, juga ketulan darah dalam arteri
yang menyebabkan saluran itu tersumbat dan membawa kepada kematian otot jantung
(serangan jantung).
Zarah kolesterol HDL menghalang proses atherosclerosis dengan menarik
kolesterol daripada dinding arteri dan menyingkirkannya melalui hati, untuk
dibuang menerusi hempedu. Ia juga mengganggu pengumpulan kolesterol pada
dinding arteri oleh zarah kolesterol LDL.
Perbezaan di antara kolestrol jahat dan kolestrol baik |
Contoh Makanan Tinggi
Kolesterol
|
||
Makanan
|
Sukatan/ Berat (g)
|
Kolesterol (mg)
|
Hati lembu
|
½ cawan (124)
|
356
|
Hati ayam
|
2 ketul (105)
|
353
|
Telur itik
|
1 biji (73)
|
243
|
Telur puyuh
|
5 biji (60)
|
188
|
Udang
|
3 oz.
|
166
|
Telur ayam
|
1 biji (53)
|
157
|
Ikan bilis
|
½ cawan (28)
|
86
|
Oleh hal yang demikian, disarankan meningkatkan pengambilan asid lemak omega 3 seperti ikan (salmon, kod, tuna, herring dan jelawat), walnut, minyak flaxseed dan sayur berdaun hijau.
Atau
No comments:
Post a Comment