Pengambilan
ikan sebagai sumber protein dalam makanan adalah satu cara yang terbaik untuk
mendapat khasiat Omega 3 kerana ikan adalah sumber Omega 3 yang paling kaya.
Mengikut kajian yang dibuat, cadangan
pemakanan ikan yang baik adalah makan ikan sekurang-kurangnya dua hidangan
seminggu. Cara terbaik ialah makan ikan yang kita suka. Makan ikan yang lebih
kecil saiznya juga adalah baik kerana mengurangkan risiko pencemaran logam
raksa (mercury) dan racun PCB yang mencemarkan
daging ikan terutamanya ikan yang lebih besar seperti ikan tuna dan ikan
jerung.
American Heart Association
(AHA) mencadangkan pengambilan satu gram EPA dan DHA setiap hari Jika anda
tidak suka ikan maka anda boleh mengambil makanan lain yang kaya dengan omega 3
seperti minyak flaxseed, minyak kanola,
kacang walnut, telur diperkaya omega 3 dan suplemen omega 3 yang berada
dipasaran sekarang sebagai contoh OMEGAGUARD Shaklee.
Untuk cara yang lebih mudah ambillah suplemen Omega 3 sekarang. Makanlah Omega 3
setiap hari untuk kesihatan jantung anda. sekurang-kurangnya
dengan makan ikan untuk mengurangkan risiko sakit jantung koronari.
No comments:
Post a Comment