10 September 2014

Dapur masak Mama D # kek pisang kukus

Secara jujurnya Diana memang suka memasak. Suka cuba resipi - resipi baru ni. Tapi dengan syarat yang simple, mudah dan cepat. Org kata main campak2 bahan siap dahhh.

Buat pertama kalinya Diana Kongsikan Resipi ni.




KEK  PISANG KUKUS

Bahan-bahannya

2 cawan tepung gandum (Brand Faezah)
8 biji pisang berangan(saiz  kecil)
1  cawan minyak masak
4 biji telur ( Gred A, B) or 5 biji (Gred C)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula icing
secubit garam

Cara-caranya

1.Tepung gandum diayak bersama baking soda dan baking powder

2.Pisang dilecek halus

Tekstur akan lebih cantik kalo dilenyek-lenyek ganas mcm ni

3. Blender telor, minyak dan gula sehingga sebati dan kembang.

4.Kemudian masukkan  ke dalam pisang yang telah dilenyek.

5.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan  gaul rata 


6. kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega.


7. Kukus selama 45 minit.

Pilihan : Sekiranya nak dijadikan muffin pun blh jugak...kita ubahkan patern jer.


Taraaaaa dah siap!

versi loyang


Versi Muffin

No comments:

Post a Comment