31 August 2014

Semuanya kisah si amar haikal



 
Antara koleksi si Haikal comeiii
Haikal diserang asma seawal usia 7 bulan. Macam mana bayi yang berumur 7 bulan boleh kene yer? Mungkin salah satu sebab yang nyata is penyakit keturunan. YES..his abah masa kecik2 dulu ade asma. So tak peliklah si haikal pulak yang menjejakinya. Cmnya mama tidak bersedia dan amat terkejut bile mula-mula doktor sahkan haikal ade asma.

Seawal umur 7 bulan haikal dah kene amik nebulizer. Tapi sebenarnya ade cite lain jugak mcm mana haikal boleh kene  asma tu.



Jeng!jeng!

Bukan nak menyalahkan sesiapa..bukan jugak nak menuding jari kepada sesiapa pun. Haikal ni dijaga oleh pengasuh. Pengasuh yang sama yang menegasuh  kak longnye si arissa humaira. Cuma keadaan yang membezekan. Berbeza dari segi penjagaan. Dulu mak pengasuh asuh si kak long sorang jer.  Bila tiba masa haikal mak pengasuh mengasuh seramai 14 orang. Dah mcm taska pun ada. 12 orang dipecah-pecahkan lagi kepada 6 orang lebih kurang usia haikal. Pastu 2 orang berumur 6 tahun. Sorang dah sek darjah 5. Siap jaga cucu lagi 2 orag.  So memang huru-hara. Masa abis pantang antar haikal ni..kami tak berapa nak risau, tak berapa nak heran. Sbb dalam kepala mak cik ni jaga ok. Sebab ngk die jg kakak dulu ok jer kut.

Tetapi lama kelamaaan Nampak haikal pelik…pelik mcm mn tu.. pelik bila mama jemput masuk dlm kete..masuk dlm carseat..he will cry..and  cry sepanjang jalan. Hari-hari mcm tu. Ikutkan blh sampai umah 15-20 minit..jadi 40minit. Mama kene berhenti dulu..bagi ‘tek’ dulu. Si haikal ni budak full breastfeeding.

Pelik pertama suka menangis…dan suka menangis…

Pelik seterusnya die mudah selsema, mudah demam. Mudah sangat. Org kata budak breastfeed antibody kuat kann. But not he. Bile diselidik…rupa-rupanya semua baby di sana asyik selsema jer. Bila sorg elok..sorg lagi kene. So memang sampai bile2 tak kan sembuh. Tang tu mama butekan mata lg
Pelik seterusnya…setiap hari mama akan bekalkan 4 botol susu EBM utk haikal. Pernah sekali bila mama bukak freeze nak amik susu balace haikal, suddenly sangat sentap bila tgk ade 4 botol lgk. Sama byk mcm jumlah  pg tdk. Peristiwa tu berlaku masa haikal berumur 7 bulan kut. Luluhnya hati mama masa tu. Kesian haikal tak minum susu seharian. Dan pernah sekali kak long mengadu nenek marah sbb asyik kene panaskan susu adik jer. Susu EBM ni memang Nampak  leceh. Tp ia masih boleh diselesaikan. Bila dah kene mcm tu mama masih bertahan. Serius! Mama tak pernah nak maki, apatah lagk nak marah kan mak pengasuh tu. Tapi sangat terkilan ok.   

Hari demi hari sampai satu masa kami sentiasa berulang alik ke klinik..sebab haikal mudah selsema dan batuk. Last pg sampai kene amik neblizer. Kesian Haikal. Kene sedut Nebulizer, sbb kahak yang dah byk sangat. Haikal susah nak bernafas. So kene jugak sedut neb tu.

Tapi semingu selepas tu haikal batuk balik. Sampai satu tahap abah dah hilang sabar. Yang menjadikan  Kami x blh sabar sebab mak pengasuh boleh amik baby baru lagi. Kami hanya mampu berpandangan satu sama lain. Haikal terus menjadi penghuni  tetap klinik  setia.


Penyedut tetap nebulizer.
Finally..dengan berat hati, kami berjumpa dengan mak pengasuh menyatakan kami nak antar haikal ker tpt lain. Sebb utama yg kami kasi tahu ialah haikal selalu tak sihat. Tapi jauh disudut hati kami terkilan dengan sikap mak pengasuh yg acuh x acuh menjaga anak kami. Kami tak minta anak kami ditatang bagai minyak yg penuh, tp kami amat terkilan kenapa die boleh nak tambah lagi anak jagaan die.

So genap umur haikal 12 bulan kami menukarnya di tempat pengasuh baru.

Di umah pengasuh baru,,haikal dijaga dengan sempurna. Kerana di sana hanya die dan sorg budak berusia 3 tahun ketika itu. Cumanya walaupun di tempat baru, penyakit asma haikal masih tetap ‘ado’ dah sebati kut.

Biasalah..once bila dah ade asma memang payah nak dinyahkan.

Kami cuba utk cari supplement yang sesuai..tapi pada masa tu kami hanya nampak Shaklee jer boleh membantu. Tetapi untuk mencubanya kami terpaksa menunggu kene tunggu Haikal berumur setahun.
                                                                                                               
Bila umur hanikal sudah menjangkau setahun…kami cuba Meal shakes. Cuma bancuhkan dalam susunya. Bunyi mcm senang. Tapi ianya sukar pada kami. Sukar, sebab haikal breastfeed, jdk dia tak boleh nak terima susu formula yg telah dicampurkan bersama meal shakes. Iktiar kami, dengan menembak gune picagari. Setiap hari sekali kami mesti tembak. Memang payah, memang sukar, memamg leceh…tp apakan daya itu lg terbaik dr ulang alik ke klinik ok.

Diam-diam tak diam, lama-lama haikal semakin besar, kami tetap konsisten kasi haikal minum meal shakes. Bila ngk gigi haikal dah penuh..die dah pandai mkn candy..we move on Chew vit C dan OmegaGuard. tak sangka haikal suka pulak. Hari2 dok kunyah chew vit c. sehari sebijik jer.

Ari ini..haikal dah berusia 2 tahun 5 bulan…

Semakin sihat, semakin ceria, semakin aktif. No More asma. Bebas dari Nebulizer Alhamdulilah.

kisah seorang budak asma

 



29 August 2014

Meal Shakes by Shaklee



Pengenalan

MEAL SHAKES

meal shakes sarapan terbaik anak anda
Meal Shakes

Merupakan hidangan lengkap dan asid amino serta nutrusinya mudah diserap untuk kegunaan seharian. 

Ia diperbuat daripada bahan semulajadi-buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu)  dan lain-lain. Lactalbumin adalah bahan yang terbaik dan mengandungi organisma protin yang sangat berkualiti dan mudah diserap ke dalam sistem tubuh dari peringkat bayi hingga ke orang dewasa. Kebiasaannya, ia mengandungi pelbagai nutrisi seperti immunoglobulin, lactoferrin, bacteriolysin dan sebagainya.


Meal Shakes sesuai untuk semua golongan. 

1.Bayi (setahun ke atas)

meal shakes sesuai utk semua golongan

2.kanak-kanak

meal shakes utk semua golongan

3.Pelajar


4.ibu mengandung

meal shakes utk semua golongan



5. Para atlet

meal shakes utk semua golongan 


6. Vegetarian

meal shakes utk semua golongan

7.Orang sakit

meal shakes utk semua golongan



8. Sarapan terbaik anda




Kenapa diana memilih Meal Shakes untuk anak-anak diana?

Kerana Haikal Pengidap Asma
Kerana Haikal Mudah Demam
Kerana Haikal Mudah Selsema

Ternyata kini Diana mampu tersenyum LEBAR
Ternyata Kini Haikal semakin Sihat
Ternyata Kini Haikal semakin Aktif
Ternyata kini Haikal semakin Cergas

Sangat berpuas hati dengan MEAL SHAKES


Nak Cuba boleh hubungi diana di
pm.whatsapp. 0193250676
email #mardianaabudarin@gmail.com
COD sekitar kawasan Gombak


28 August 2014

Tujuh Sebab kenapa Meal Shakes sangat sedap, sangat hebat, sangat berkesan


Bersama Teroka Tujuh Kehebatan Meal Shakes


Tujuh kehebatan meal shakes
Meal shakes

Nutrisi Lengkap          
Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. Ia turut mengandungi lecithin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak



Membekal Nutrisi kepada Sel Tubuh

Kaya dengan protin (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, Organ, darah, imun dan lain-lain.




Membantu Tumbesaran

Mengandungi Asid Folik,biotin, kaya dengan kalsim dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses penuaan



Anti-Oksida

Mengandungi Vitamin A,C,E, Zink, selenium yang merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan



Mengembalikan seri wajah

Mengandungi vitamin B yang lengkap, zat besi dan copper yang cukup untuk membi sel-sel darah merah yang sihat, sekaligus memberikan kompleksi wajah/kulit yang cantik



Detoksifikasi

Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus



Kelazatan rasanya

Minuman yang lazat untuk diambil bersama fruktos semulajadi, penggantian segera terhadap kekurangan vitamin, mineral dan juga tenaga. Tidak mengandungi sebarang pewarna dan gula tiruan. Lazat untuk dinikmati oleh semua golongan.





AWAS!


Adakah anak-anak anda

Meal Shakes ada jawapannya.

Meal Shakes dapat membantu menyelesaikan masalah-masalah seperti di atas


27 August 2014

Sedapnya Susu Mama #Episod 7





Bekalan susu yang tidak mencukupi, adakah ia kerana keturunan?





bekalan susu yg tidak mencukupi adakah ia keturunan
Persoalan : Saya sedang mengandung anak yang pertama dan akan bersalin pada bila-bila masa sahaja. Bagi  saya penyusuan susu ibu sangat penting. Saya akan menyusu bayi saya sepenuhnya dengan susu sendiri dan melakukan yang terbaik untuknya. Dulu ibu saya mencuba penyusuan dengan susunya sendiri tetapi beliau tidak mempunyai susu. Apakah saya akan mewarisi masalah yang sama seperti itu?




26 August 2014

Nutiferon Shaklee - Penawar Selsema, batuk & Demam


Nutiferon Shaklee sangat owesome! Serius!

Baru-baru ni Haikal diserang batuk, selsema...badan 'deda-deda'. diana amik secubit dua Nutriferon. Then soh die hisap. Kalo tak boleh hisap..campurkan dalam minuman pun boleh. sbb die jenis serbuk. Bukanlahlah kata amik secubit dua tu demam terus kebah, batuk terus ghaib. Bukan yer. Diana konsisten amik 5 hari berturut-turut. Tanpa campur denagn ubat hospital. Memang 200% Nutriferon . Lgk satu lupe pulak nak kasi tahu, dengan Chew Vit C. Finally Hingus yg ade beransur hilang...batuk pun dah tak kedengaran. Alhamdulilah.

Sapa tak kenal lagi Nutriferon?

Jom kite sembang NUTRIFERON

Nutriferon sangat Owesome
Sejarah Nutriferon

Penemuan Terhebat dalam bidang Immunologi

Interfron buat julung kalinya ditemui oleh Dr. Yasuhiko Kojima dari University Tokyo pada tahun 1954.

selepas membuat kajian selama 40 tahun dan semakan semula beribu-ribu jenis sebatian dan lebih 200 jenis herba yang berlainan, dr Kojima telah berjaya membangunkan satu-satunya inteferon semulajadi di dunia  (Nutriferon). Dia telah berjaya menetapkan bahawa ekstrak dari 4 tumbuhan iaitu biji labu, bunga sunflower, Honeysuckle Jepun dan biji Palntago; mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semulajadi interfon tubuh. Formula yang digunakannya adalah semulajadi, selamat, tulin dan berkesan. 

Nutriferon adalah satu Formula Ekslusif, dan dipatern oleh Shaklee dan tidak dijual dikedai-kedai biasa. Ianya hanya boleh didapati melalui Shaklee sahaja.

Di dalam bidang perubatan, suntikan inteferon banyak digunakan untuk merawat penyakit hepatatis. kanser, hidrophobia (penyakit anjing gila), Herpes dan HIV dan lain-lain. Tambahan pula, ia telah terbukti bahawa interferon amat berkesan untuk melindungi kita dari jangkitan influenza dan berbagai jenis penyakit.


24 August 2014

Multivitamin yang Kaya dengan 19 NUTRISI


Tak sangka pulak Mutivitamin (VITA-LEA)  yang dikeluarkan oleh Shaklee ni kaya dengan 19 NUTIRISI.


Pertama
Vitamin A
Kesihatan mata, kulit, anti-oksida, melawan kanser, cegah rabun malam, bantu tumbesaran, kuatkan kerangka tulang, gusi, gigi, sistem respiratori, sistem imun, dan rambut yang sihat.

Ke-2
Vitamin D
Perkasa kepadatan tulang, mencegah penyakit tulang lembut,osteoporasis

Ke-3
Vitamin E
Anti oksida, kepejalan Kulit, kulit berseri, melancar sirkulasi darah, mencegah darah beku, sakit jantung, katarak, atritis, baik utk sistem produktif lelaki, mengurangkan kesan parut.

Ke-4
Vitamin c
Anti-oksida, melawan kanser, merangsang formasi kolagen, meningkatkan daya tahanan penyakit, percepat, sembuk luka, mencegah selsema,gusi berdarah, darah beku, hidung berdarah.

Ke-5
Asid Folik
Kesihatan fetus, merangsang pengeluaran susu badan, kesihatan sel darah merah, kurangkan risiko sakit jantung, dan kanser serviks, anemia, osteoporasis, tekanan, ulser mulut, kesihatan kulit.

Ke-6
Vitamin B1
Menukarkan makanan kepada tenaga,perkasa memori, kecerdasan mental, membina dan merangsang peredaran darah, bantu tumbesaran, masalah keresahan, mabuk laut/darat, megurangkan petanda herpeszoster

Ke-7
Vitamin B2
Tukarkan makanan kepada tenaga, anemia, keletihan mata, katarak,jangkitan lidah dan mulut, kekejangan

Ke-8
vitamin B3
Tukarkan makanan kepada tenaga, menghasilkan hormon,merangsang peredaran darah, lower blood repeat, merawat kepeningan,cirit birit, migrain, ulser, nafas berbau, baik utk perut dan usus

Ke-9
Vitamin B6
Metabolisma protein, baiki otot, senggugut, penenang tenaga, elakkan muntah-muntah bibir kering, glossitis, dermatitis, kekejangan, kebas, anemia

Ke-10
Vitamin B12
membantu tumbesaran fetus dan kanak-kanak, bantu selera makan, tindak balas saraf, baik utk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, fokus, keupayaan seksual,  dan mengelakkan anemia, kelletihan , keresahan, diabetes, rabun.

ke-11
Biotin
Batu B-Kompleks berfungsi lebih efektif, cegah rabun, rambut beruban, dan gugur, diabetes, sakit otot, ekzema dan keradangan kulit.

Ke-12
Vitamin B5
Meredakan tekanan, kesan penenang, melawan alahan, sembelit, keletuhan, atritis, meredakankesan sampingan akibat antibiotik, mencegah jangkitan, percepat sembuhan luka.

Ke-13
Kalsium
Perkasakan tulang dan gigi, darah beku, kebas, kejang, rasa sakit, insomnia, mengekalkan kadar degupan jantung normal, mencegah osteoporasis/penyakit tulang lembut

ke-14
Fosforus
Meningkatkan kepadatan tulang, diabetes, batu karang, mencegah pereputan tulang, membantu tumbesaran, meredekan kesakitan akibat atritis, anorekasia.

Ke-15
Iodin
baik utk tirod, membantu tumbesaran fetus, tingkatkan kadar IQ kanak-kanak, membina ligamen/otot dan kesinambungan tisu-tisu kekuatan fizikal, mengawal berat badan.

Ke-16
zat besi
Membentuk hemoglobin, redekan kesakitan akibat PMS, (senggugut) membantu tumbesaran, melawan penyakit, mengelakkan keletihan, annemia

ke-17
magnesium
Kesihatan tulang, gigi, merehatkan otot dan sistem saraf, sifat penenang semulajadi, mencegah tekanan, diabetes, sakit jantung, batu karang, sakit buah pinggang, hati dan masalh penghadaman

ke-18
copper
membantu menukarkan zat besi kepada hemoglobin, kesihatan rambut, edema, penyakit berkaitan tulang, masalah kebengkaan

ke-19
Zink
perkasa sistem imun, percepat sembuhan luka, keupayaan seksual lelaki, mencegah masalh prostat, baik utk deria rasa dan bau, ketajaman minda.

Kesimpulannya Ternyata  VITA-LEA shaklee  kaya dengan NUTRISI. Sesiapa yang belum cuba dan nak tahu kehebatan VITA-LEA ni, diana amat-amat galakkan. Anda Cuba, Anda Rasa.


Rekomendasi :

Untuk kesihatan berpanjangan
2 kali sehari, 1 biji setiap kali (selepas makan)

Untuk pembesaran, kekurangan nutrisi dan tenaga
2 kali sehari, 2 biji setiap kali (selepas makan)


Amaran/peringatan
1. Jangan mengambil suppliment zat besi (iron) bersama-sama ostematrix kerana zat besi boleh mennggu penyerapan kalsium. Walaubagaimanapun, kini zat besi sudah dilengkapi bersama-sama vita-lea. Oleh itu jika boleh, ambil kedua-duanya  pada masa berlainan untuk mengelakkan ganguan penyerapan di antara kedua-keduanya
2. Pesakit tahlesmia tidak boleh mengambil vitalea kerana vitalea mengandungi iron.

* Ini hanyalah cadangan untuk dijadikan panduan. Tiada jadual khusus bagi pengambilan. anda dinasihatkan utk mendapatkan konsultant daripada doktor sebelum mencuba sebarang jenis ubat atau suupliment.

23 August 2014

Sedapnya Susu Mama #Episod 6


20 perkara Yang Perlu Anda tahu Tentang pennyusuan



Dipetik Dari Sumber Majalah PA&MA Ogos 2008



1. Penyusuan pertama seelok2nya dilakukan secepat mungkin selepas bayi dilahirkan,utk meransang penghasilan dan pengeluaran susu.

20 tips penyusuan

2. Sebelum menyusukan bayi,ibu haruslah melembutkan payudara dgn meletakkan tuala hangat pada payu dara

3. Susu badan mengandungi 87.5 peratus air.Oleh itu,bykkan minom air sekurangnya enam hingga lapan gelas sehari.
20 perkara yang anda perlu tahu tentang penyusuan
4. Semakin kerap ibu menyuskan bayinya, semakin banyak susu dihasilkan.

5.Ibu yg menyusukan secara eksklusif akan kerap lapar

20 perkara yang anda perlu tahu tentang penyusuan

6. Sepanjang tempoh menyusu, bayi akan mkn apa saja makanan yang dimakan oleh ibunya.Ibu harus mengawal mengambilan kafein, gula kerana ia mudah meresap dlm tubuh

7.  Ibu2 digalakkan kerap menyusukan anak waktu mlm kerana tahap prolaktin tinggi
 
8.  Ibu hendaklah berhati hati semasa mencuci payudara.Elakkan drpd menyapu sabun pd bghn aerola dan puting.

9.  Mencuci payudara dgn air suam adalah terbaik
 
10.Payudara yg penuh dan tidak diperah akan menyebabkan bengkak dan rasa tidak selesa
 
11.Bayi yg minum susu ibu secara eksklusif jarang diserang penyakit kerana susu ibu mengandungi antibody yg berupaya melawan penyakit
12.Vitamin A,B komples,C dan Asid folik (Set Menyusu shaklee) antara vitamin penting  perlu semasa menyusukan bayi
   
13.Susu ibu lebih mudah dihadam berbanding susu formula

14.Menyusukan bayi dgn susu badan akan membantu tubuh ibu kembali ke bentuk asal dgn lebih cepat


15. Susu ibu berupaya meningkatkan perkembangan otak dan kognitif bayi
   
20 perkara anda perlu tahu tentang penyusuan
16. Hormon oxytocin yg terkandung dlm susu ibu membantu mengecutkan rahim

17. 80 peratus sel dlm susu ibu terdiri drpd 'makrofaj'. Sel tersebut berfungsi utk membunuh bakteria,fungus dan virus
 
18.Menyusukan bayi dgn susu ibu mengurangkan risiko obesiti dikalangan kanak kanak
   

19. Susu ibu menyediakan nisbah kandungan lemak,karbohidrat,dan protein yg tepat utk keperluan bayi mengikut tahap umur mereka

20 perkara yang anda perlu tahu tentang penyusuan


20.Ibu yg menyusu tidak boleh mengambil ubat-ubatan tanpa nasihat doktor


20 perkara yang perlu anada tahu tentang penyusuan