14 December 2014

Pil perancang Noriday dan penyusuan

Ari ni terpanggil-panggil nak kongsi entry ni.Sebab Diana mengamalkan kaedah merancang ni sejak dari anak sulung. Cumanya masa anak sulung dulu Diana maik inejction lebih dari 3 tahun. Masa tu tak amik pil perancang, sebab masa tu tak full breastfeedkan Si kakak. So bebas memilih kaedah merancang. 

Tapi bila masuk turn Haikal Diana amik pil perancang Noriday. Kenapa mesti Noriday bukan injection macam zaman si anak sulung ye? Sebab paling utama Diana breastfeekan si Haikal. Kalo amik Injection, Implan 100% boleh mengeringkan susu. Bukan Diana yang cakap tau....Tapi atas nasihat doktor. Ingat lgik masa tu usia Haikal baru 40 hari, doktor kasi pilihan samada nak pasang IUD atau makan pil perancang. kalau sebut IUD mesti dengar macam gerun je kann. Yelah kene masukkn mendu kat dalam. Tak naklah. terus decide nak amik perancang je. 

Pil perancang pun ade banyak jenis masa tu, ade yasmin,  tapi untuk ibu yang menyusukan bayi hanya 'pil noriday jer yang sesuai. So bermulalah kisah menelan pil perancang sampailah sekarang. umur si haikal dah pun 2 tahun 8 bulan.

Pil Noriday ni ade 28 biji semuanya. Hari-hari makan tanpa stop even masa tu tengah datang bulan. Sepanjang tempoh makan pil tu, setahun Diana tak datang bulan. Selepas tu maintain datang bulan macam biasa. Disebabkan pil ni hormon dan bila menyusukan anak secara ekslusif pun ada hormon yang tersendiri, jadi bila datang bulan tu jadik tak keruan...Hihihi...kejap on 3 hari, of 2 hari..on balk 5-6 hari. Tapi kuredah juga.As long i'm not pregnant.

Sepanjang tempoh menelan pil tu pernah tak termiss? Huhuhuu..tentu-tentulah pernah. Aku pun boleh tahan pelupa jugak. Yelah nak-nak kalo dah humban badan ke tilam..semua ke laut. Andai kata korang lupa nak makan...bila teringat tu terus je makan. tapi kalo sehari suntuk korang baru terinagt nak makan, yg tu tak tahu yer. Sebab biasenya kalo bangun pagi baru teringat nak makan, diana terus jer telan. Tak de tungu-tungu lagi. kang kes naya bulan depan dah ade isi. 

Kesan sampingan?

Yang tu tak boleh nak komen. Sebab buat masa ni..semuanya berjalan dengan lancar. Dan mak diana pun pengamal pil perancang utk satu jangka masa yang lama suatu masa dulu. Alhamduluilah mak sihat. No darah tinggi, kencing manis, atau penyakit-penyakit kritikal yang lain. Mak stop amik pernacang di kala mak berusia 50 tahun. kenapa tak percaya ke? Tak percaya boleh call Cik idah ditalian 06-4347025....hihiii..mak sangat peramah orangnya. Call lah yer.

Antara adik beradik pil perancang

Pesanan : Bukan semua orang serasi dengan pil perancang ni. Ibu-Ibu yang menyusukan bayi, dalam masa yang sama nak 'merancang kehamilan' boleh cuba pil noriday ni. Sebabnya ia tak mengeringkan susu. Disamping boleh meneruskan penyusuan..ibu boleh mernacang kehamilan. 2 dalam 1. Kalau takut ada apa-apa kesan sampingan kene cuba ikhtiar lain yer. 

Sekian untuk entry kali ini.

24 comments:

  1. menarik ni
    saya tak ambik apa apa perancang pon sbb tnggu lama kan nk dpt first baby
    enam tahun
    risau takut ambil perancnag ada effect lain nanti.
    dh ka umur makin meningkat.. huhu

    ReplyDelete
  2. Huhuhu....diana ni terlebih subur...kang tak amik alternatif merancang mahu berderet anak kami....hihhihi....

    ReplyDelete
  3. sy belum kwin tapi sy guna yasmin coz ada period problem ok la...cuma kesan jngka msa panjang tak pasti ada ke tak ;)

    ReplyDelete
  4. Seeloknya cuba elakkn....carik alternative lain...cb korek2 diana nye entry psl vitamin gla....ni kes period tak teatur setiap bulan ke? Sori....byk tanya pulak...hihiui

    ReplyDelete
  5. Tak pernah mkn pil perancang... tapi info ni bagus juga... sebagai panduan pada mereka yg nak merancang

    ReplyDelete
  6. Diana tak confident naknrancang2 sendiri ni...takut tersalah planning. Mkn je pil sennag...hihihu

    ReplyDelete
  7. Diana..sungguh eh masa mula2 amek noriday ni setahun xperiod..wana dh amek noriday ni 8 bulan dah..so far awal2 makan..dok period jek..macam diana tu..on of kejap 3 hari selang 4 hari dtg balik..tp lately ni stop dh period dh dekat 3 bulan xdtg period..pelik pulak..cek pregnancy test ok xde pun.makan ubat xpenah sekali miss..memang gini ke..adei xsedap badan xdtg bulan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak...x sure wanna. Diana sampai skrg masih amik noriday ni. Dah 4 tahun amik. Memabg ada msnya period x menentu. Kalo nak lgk kepastian..diana cadangkan wana..jumpa yg lebih pakar.

      Delete
  8. Thanks Diana..wann bru tgh meng'google' nk mkn perancang ape terbaik utk ibu menyusu..skrg ni confem nk amik noriday..sblom ni bosan stp kali g klinik nurse suh ambik pil perancang..wann kata xnak..nk RANCANG SENDRI & guna KONDOM

    Knape wann nk ambik perancang??? :-D
    Anak first bru 6bulan, dh termengandung..rezki Allah..anak ke2 bru 7bulan TERMENGANDUNG lagi !!!
    Silap rancang sendri or kondom? Hahaha..sb kami dua² subur.
    Tapi kandungan ke3 xde rezki, 05/08/2016 gugur mse 2bulan lebih..
    So so so terpaksa la mkn pil perancang..xnk la anak berderet..kuantiti vs kualiti..kalau berderet smpai xterjaga, berdosa pulak...

    ReplyDelete
  9. Thanks Diana..wann bru tgh meng'google' nk mkn perancang ape terbaik utk ibu menyusu..skrg ni confem nk amik noriday..sblom ni bosan stp kali g klinik nurse suh ambik pil perancang..wann kata xnak..nk RANCANG SENDRI & guna KONDOM

    Knape wann nk ambik perancang??? :-D
    Anak first bru 6bulan, dh termengandung..rezki Allah..anak ke2 bru 7bulan TERMENGANDUNG lagi !!!
    Silap rancang sendri or kondom? Hahaha..sb kami dua² subur.
    Tapi kandungan ke3 xde rezki, 05/08/2016 gugur mse 2bulan lebih..
    So so so terpaksa la mkn pil perancang..xnk la anak berderet..kuantiti vs kualiti..kalau berderet smpai xterjaga, berdosa pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai wann...
      Diana memang family planning. anak pertama dulu amik injection. Pastu anak kedua amik noriday pulak. Ms tu full bf. Almost 4 tahun jugak amik noriday. Noriday ni senang, mkn setiap hari. Jgn tgal. Period pun amik jugak.

      Delete
  10. Salam diana,
    X apa.ke kalau ambik noriday sampai 3/4 tahun? Masih brkesan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. Selagi kita amik dgn cara yg betul Dan teratur. Tp skrg dah resign. Kita pakai 'kondom' pulak. Hihihi

      Delete
  11. Salam diana..nk tny sy amik noriday start ank sebulan smpai la msuk 7 bln..pastu nurse ckp kena tukar pil perncg desolon sbb die kate noriday x berkesan lg..sbb dos rendah. Sy fully bf ank skrg dh 9 bln..2 bln sy dh mkn desolon tu..susu mmg drop abes..pastu start mkn desolon tu sy period la..tp period x mcm biase..mcm x kluar sume..kalau sy nak tukar amik noriday blk bole x ek?n kalau sy mkn noriday blk susu boleh up semula x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo...ok. Sy amik noriday satu jangka ms yg lama. Sampai 4 tahun. Alhamdulilah x pregy. Sy x tukar ke pil perancang lain..sbb dulu takut susu drob. Dan lgk satu takut ada perubahan hormon.

      Pd pendapat sy..ada baiknya amira refer kepada yg lebih pakar dan lebih Arif dlm bab ni. Sy hanya try & error utk diri sendiri.

      Saya cuma blh katakan..sepanjang sy amalkan norriday..nothing happen berlaku. Sy blh full breastfeed anak almost 2 tahun setengah. Dan I'm not pregy as well..tq. Kalo nak Tanya apa2 lgk blh wassap yer. Sbb skrg kurang aktif brrblog. Hehehe..0193250676

      Delete
  12. Salam diana..nk tny sy amik noriday start ank sebulan smpai la msuk 7 bln..pastu nurse ckp kena tukar pil perncg desolon sbb die kate noriday x berkesan lg..sbb dos rendah. Sy fully bf ank skrg dh 9 bln..2 bln sy dh mkn desolon tu..susu mmg drop abes..pastu start mkn desolon tu sy period la..tp period x mcm biase..mcm x kluar sume..kalau sy nak tukar amik noriday blk bole x ek?n kalau sy mkn noriday blk susu boleh up semula x?

    ReplyDelete
  13. So time period pun kena makan yer. Huhu Termiss 2 biji pill. xpaham macam mana pill ni function.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dipendekkn cerita noriday ni ada 28 biji yg harus dimakan setiap hari non stop. Even period pun x blh skip. Dan biasanya dok x suggest mkn utk satu jabgka ms yg lama. Takut ada kesan sampingan. Sekian.

      Delete
  14. Tq diana..sy 1st time mkn noriday..pg nie google cara nk mkn paket ke2 sbbnya xtau nk mkn terus @ stop dl. Confused yg 21 bj & 28 bj..nie confirm dh tau jd akn teruskn cm biasa without stop..sbbnya ank ke2 & ke3 konon nk plan sendiri,sekali trlekat cpt..aduhh..nk mmbesarkn tue yg jd xlarat..xde rehat jdnya..maklumla sma2 lasak..nie lps bersalin yg ke4, kna rancang ngn pil..mulanya cucuk depo tp drh trn non stop jd doc srh tkr amik pil..so br settle paket pertama smlm..hr nie smbg paket ke2 plak..tq so much for ur info..

    ReplyDelete
  15. Salam. Nak tnye laa.. kalau sebelum kawin pernah ambil pil perancang.. sekali jea.. kesan dia memang susah nak pregnt ke???
    Sesape ada pendapat utk cepat hamil boleh share gan siti boleh.. email di sitihas22@gmail.com.my

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum saya nak tnyak mcm mna bila pemula nak amik noriday ni… sbb anak full susu badan… kena makan semasa hari petama datng bulan ke.. Atau kena tnggu habis dtng bulan… ???

    ReplyDelete
  17. salam nakntanya boleh naiknke berat badan ubat ni...sy bersalin melalui pembedahan so nk mula makan ni...

    ReplyDelete
  18. salam nakntanya boleh naiknke berat badan ubat ni...sy bersalin melalui pembedahan so nk mula makan ni...

    ReplyDelete
  19. Salam.. Saya juga makan pil noriday.. Baru paket ke 2 .. Lpas baca cerita2 akak2 diatas lega saya.. Sbb sblum ni sy xde masalah period, mst akn dtg sbulan sekali.. Skrg sy baru lepas bersalin nk dekat 4bulan.. Waktu mkn paket pertama 2x sy period now dah lewat period xdtg.. Sy ingatkan sy preg lagi tp bila baca komen akak2 yg kata ada xdtg period mkn pil ni lega hati sy.. Sbb sy mkn xpernah termiss @ lambat mkn ke ape Mst sy mkn ikot time.. Sy baru first time makan pil ni.. Dulu anak sulung mkn marvelon.. Ingatkan sama je pil dia..

    ReplyDelete