Ni
antara kuih kegemaran keluarga Diana. Anak-anak suka, suami lagklah lah suka.
Kalo Diana buat roti lapis berkeju..tak de sape yang heran. Tapi kalo kata
siapa nak karipap? Amboi senyum sampai ke telinga.
Diana
ni bukanlah seorang yang pakar, jauh sekali seorg chef. Andai resipi karipap ku
ini tidak boleh diertima oleh tekak kalian..mintak ampun byk2 yer.
Sekadar
ingin berkongsi sedikit ilmu bukan kepakaran.
Jom..sila
screenshoot resipi ni ye.
Untuk
50 biji karipap
Bahan-bahan
inti
1
kilo kentang
1
ulas bawang besar (merah)
3
ulas bawang putih
Daging
dicincang kecik2 (ikut suka nak bubuh byk@skit)
Serbuk
kari (Diana gune Baba’s color hijau)-packet kecik
Serbuk
perasa
Sedikit
garam & gula
Daun
kari
Cara-cara buat inti
1. Tumiskan bawang yang sudah dikisar (Diana tumbuk)
2. Bila dah naik bau, boleh masukkan serbuk kari
(Serbuk kari boleh dicampurkan dgn sedikit air dan sedikit cili jika mahu)
3. Nampak dah sebati boleh masukkan daging. Kacau hingga sebati.
4. kemudian, masukkan kentang diiukuti dengan air. Korang banjirkan kentang seperti
gambar dibawah.
5. Didihkan dan kacau sehingga kering
1. Tumiskan bawang yang sudah dikisar (Diana tumbuk)
2. Bila dah naik bau, boleh masukkan serbuk kari
(Serbuk kari boleh dicampurkan dgn sedikit air dan sedikit cili jika mahu)
3. Nampak dah sebati boleh masukkan daging. Kacau hingga sebati.
4. kemudian, masukkan kentang diiukuti dengan air. Korang banjirkan kentang seperti
gambar dibawah.
5. Didihkan dan kacau sehingga kering
Bahan
doh
4
cawan tepung gandum
2 sudu besar mentega
Air
260ml (ikut kesesuaian masa menguli doh)
secubit
garam dilarutkan bersama air.
- Masukkan tepung ke dalam bekas untuk menguli.Masukkan dua sudu besar mentega. ke dalam tepung gandum. Mentega ni boleh dicairkan dulu ataupun tanpa dicairkan. Kalo nak jadikan mcm serbuk roti pun boleh jugak. Then baru masukkn air.
- Uli doh dengan masukkan sedikit demi sedikit air yang sudah dilarutkan dengan garam tadi.Teruskan menguli sehingga tepung sudah tidak melekit ditangan dan biarkan seketika (10-15 minit) sebelum anda mencanainya menjadi kulit karipap
- Uli sekali lagi, kemudian bulat-bulatkan doh tadi sebelum dicanai untuk dimasukkan inti.Anda boleh pilih,sama ada nak kelim sendiri atau guna acuan karipap.
- Untuk mendapat Kulit karipap yang rangup semasa kita menguli,kita kena pastikan tidak terlebih menggunakan air.
Petua Elak kelim karipap terbuka semasa digoreng
Petua Elak kelim
karipap terbuka semasa digoreng ialah sapu bahagian tempat kelim dengan
air masak.InsyaAllah, kelim karipap tidak akan terbuka semasa
digoreng.Kelim karipap yang kerap terbuka bila mana kita menggunakan
acuan karipap.Kelim karipap jarang terbuka sekiranya kita kelim sendiri
dengan tangan.
Cara Menggoreng Karipap Supaya Rangup
Antara petua yang
saya sudah cuba bagi memastikan karipap yang digoreng rangup ialah
pastikan kita gunakan minyak yang banyak semasa menggoreng.Selain itu,
kena rajin balik-balikkan karipap dalam kuali dan gunakan api yang
sederhana.Jika api terlalu besar dan panas, kulit karipap hanya masak
diluar tetapi akan menjadi liat di sebelah dalam.Kena biarkan karipap
digoreng lama sedikit dengan api sederhana supaya kulit sebelah dalam
juga masak dan hasilnya kita akan mendapat kulit karipap yang rangup.
Petua ni diana share dari blog cikmatahariku.blogspot.com
selamat mencuba ye!
lagi resipi karipap
resipi Karipap Inti ayam
Resipi Karipap Rangup
Resipi Karipap kentang
Resipi Karipap Rangup Yati
No comments:
Post a Comment