Vitamin B merupakan kumpulan vitamin larut air yang memainkan peranan penting dalam metabolisme sel.
Walaupun vitamin ini mempunyai nama yang sama, kajian oleh pakar
perubatan telah menunjukkan bahawa vitamin ini berbeza dari segi
penghasilan kimianya serta wujud bersama dalam makanan. Secara umumnya, makanan tambahan sebanyak 8 KELUARGA B dirujuk kepada vitamin B kompleks.
Senarai vitamin B
- Vitamin B1 (tiamina)
- Vitamin B2 (riboflavin)
- Vitamin B3 (niasin atau niasinamida)
- Vitamin B5 (asid pantotenik)
- Vitamin B6 (piridoksin, piridoksal, atau piridoksamina, atau piridoksina hidroklorida)
- Vitamin B7 (biotin)
- Vitamin B9 (asid folik)
- Vitamin B12 (kobalamin pelbagai; umumnya sebagai sianokobalamin dalam makanan tambahan vitamin)
1.Vitamin B1 atau Thiamine
FUNGSI
Vitamin B1 atau Thiamine adalah penting
untuk pencerakinan dan penggunaan karbohidrat, lemak dan protin. Ia juga
membantu memelihara sistem saraf dan otot yang sihat serta fungsi jantung yang
normal. Setiap sel badan kita memerlukan vitamin B1 bagi membentuk ATP - iaitu
bahanapi untuk badan bekerja. Vitamin B1 bekerja seiring dengan vitamin B2 dan
vitamin B3 oleh yang demekian pakar makanan akan mengesyorkan vitamin B1
diambil sebahagian daripada vitamin B
complex atau lain-lain multivitamin tambahan.
SUMBER
Vitamin B1 boleh diperolehi daripada gandum
atau hasil gandum, kacang pis,kacang, tepung yang diperkayakan ,ikan kacang
tanah, dan daging adalah sumber-sumber yang kaya dengan vitamin B1.
KEKURANGAN
Kekurangan vitamin B1 boleh menyebabkan :
1.Keletihan,
lemah badan, hilang selera makan.
2.Kegelisahan,
gangguan tidur
3.Beriberi, iaitu
sejenis penyakit "metabolic disorder" dengan gejala seperti cirit,
bengkak buku lali dan kaki, kebas tangan dan kaki, kesakitan dan kegagalan
jantung.
4.Sakit
pada bahagian abdomen.
5.Sembelit
2.Vitamin B2 atau riboflavin
FUNGSI
Riboflavin adalah perlu untuk pembentukan
sel darah merah, penghasilan antibodi,
pernafasan sel, dan tumbesaran. Ia melegakan keletihan mata dan penting
dalam pencegahan dan rawatan kataract. Ia membantu metabolisma karbohidrat,
lemak dan protin. Bersama dengan vitamin A, ia memelihara dan memperbaiki
selaput mukosa dalam saluran penghadaman.
Riboflavin juga memudahkan penggunaan oksigen oleh tisu kulit, kuku dan
rambut ; menghapuskan kelemumur ; dan membantu penyerapan zat besi dan vitamin
B6.
Pengambilan riboflavin pada amaun yang
mencukupi sangat penting ketika mengandung, kerana kekurangan vitamin ini boleh
merosakkan fetus yang sedang membesar sekalipun wanita tersebut tidak
menunjukkan tanda-tanda kekurangan vitamin B2.
SUMBER
Kandungan tinggi vitamin B2 boleh didapati
dariapada makanan berikut: keju, putih telur, ikan, daging, susu, ternakan ayam
& itik, bayam, biji-bijian, dan yogurt. Lain-lain sumber termasuk asparagus, avocado, kobis bunga, rumpai laut,
sayuran berdaun hijau, kulat, kacang dan selada air.
KEKURANGAN
1.Kekurangan vitamin B2 boleh menyebabkan :
2.Keletihan,
lemah badan.
3.Bibir
merekah, sakit (bengkak) lidah dan di tepi mulut.
4.Lemah
daya penglihatan, photophobia (terlalu sensitif pada cahaya).
5.Gatal
kulit, pening , rambut gugur dan insomnia (tidak boleh tidur).
FUNGSI
Vitamin B3 atau dikenali juga dengan nama
Niacin diperlukan oleh badan kita untuk peredaran darah dan kulit yang sihat.
Niacin adalah penting dalam menghasilkan tenaga daripada gula darah (blood
sugar) dan dalam pembuatan lemak. Ia membantu dalam fungsi sistem saraf ; dalam
metabolisma karbohidrat, lemak dan protin ; dan dalam pengeluaran asid
hidroklorik untuk sistem penghadaman. Ia
juga terlibat dalam pengeluaran cecair hempedu dan perut yang normal dan
sitesis hormon seks. . Niacin merendahkan paras kolestrol dan membaiki
peredaran darah. Ia membantu dalam penyakit mental seperti schizophrenia dan ia juga sebagai menambah ingatan.
SUMBER
Niacin dan niacinamide didapati daripada
hati lembu, ragi yang ditapai, kobis bunga, lobak merah, keju, tepung jagung,
buah kurma, telur, fish, susu, kacang
tanah, ubi kentang, tomato, gandum, dan
hasil gandum.
KEKURANGAN
1.Kekurangan vitamin B3 boleh menyebabkan :
2.Keletihan,
lemah badan.
3.Pellegra,sejenis
penyakit dengan gejala bengkak; kulit merekah atau pecah; bengkak mulut dan
lidah; cirit; gangguan mental; pening; lemah badan; sakit kepala; lemah otot;
rendah gula dalam darah.
4.Vitamin B5 juga dikenali sebagai "vitamin anti-stress
FUNGSI
Vitamin B5 juga dikenali sebagai
"vitamin anti-stress" ,
pantothenic acid memainkan peranan dalam pengeluaran hormon adrenal dan
pembentukan antibodi, membantu dalam penggunaan vitamin, dan menolong
menukarkan lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga. Ia diperlukan oleh semua sel dalam badan dan
tetumpu dalam organ badan. Ia juga
terlibat dalam pengeluaran " neurotransmitters ". Vitamin ini adalah
elemen perlu koenzim A, bahan kimia badan
penting yang terlibat dalam
kebanyakkan fungsi metabolisma.
Pantothenic acid juga ialah penambah stamina dan mencegah sesetengah bentuk
anemia. Ia diperlukan untuk salur perut-usus berfungsi dengan normal dan boleh
menolong dalam merawat tekanan dan rasa cemas (anxiety).
SUMBER
Makanan berikut mengandungi pantothenic
Acid : daging lembu beef, ragi yang ditapai, telor, sayuran segar, buah
pinggang, hati, kulat, kacang, royal jelly, ikan air masin, torula ragi, tepung
dibuat dari rair, dan gandum.
KEKURANGAN
1.Kekurangan vitamin B5 boleh menyebabkan :
2.Keletihan,
lemah badan.
3.Sakit
kepala.
4.Loya
, muntah.
5.Sakit
abdomen
6.Lemah
daya tahan kepada jangkitan saluran pernafasan.
7.Kebas
dan sesemut pada kaki.
Kejang
otot.
5. Vitamin B6 ataupun pyridoxine
FUNGSI
Vitamin B6 ataupun pyridoxine adalah
vitamin yang lebih banyak terlibat dalam fungsi badan berbanding dengan
kebanyakkan nutrien yang lain. Ia memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental. Ia adalah perlu
untuk proses ungkaibina dan penggunaan protin, karbohidrat dan lemak daripada
makanan, untuk pelepasan karbohidrat yang tersimpan di dalam hati dan otot bagi
pengeluaran tenaga. Pyridoxine juga
membantu mengimbangi tahap sodium dan potassium. Vitamin B6 ini juga perlu
untuk pengeluaran sel darah merah dan antibodi. Ia perlu bagi sistem saraf dan
otak berfungsi dengan normal dan untuk sintesis nukleik asid RNA dan DNA, yang mana mengandungi arahan-arahan
genetik bagi pengeluaran semula semua sel-sel dan pertumbuhan normal selular.
Ia mengaktifkan banyak enzim dan membantu dalam penyerapan vitamin B12, dalam
fungsi sistem imuniti, dan dalam pengeluaran antibodi.
SUMBER
Semua makanan mengandungi sebahagian
vitamin B6; bagaimanapun , berikut adalah makanan yang mengandungi amaun yang
tertinggi : ragi yang ditapai, lobak merah, ayam , telur, ikan, daging, kacang
pis, bayam, biji bunga matahari dan walnuts. Sumber lain termasuk avocado,
pisang, kacang, blackstrap molasses, kobis bunga, beras perang, dan bijirin,
kobis, cantaloupe, jagung, ubi kentang, kulit beras, kacang soya, dan tempe.
KEKURANGAN
1.Kekurangan vitamin B6 boleh menyebabkan :
2.Keletihan,
lemah badan.
3.Kegelisahan.
4.Depressi
( rasa tertekan).
5.Penyakit
kulit.
6.Bibir
merekah , bengkak mulut dan lidah.
7.Anemia.
8.Sawan,
pada bayi.
6.Vitamin B7 atau Biotin
FUNGSI
Vitamin B7 Biotin membantu dalam pertumbuhan sel;
dalam pengeluaran asid lemak; dalam metabolisma karbohidrat, lemak, dan protin
; dan dalam penggunaan vitamin B-complex yang lain. Kuantiti yang mencukupi adalah diperlukan
untuk rambut dan kulit yang sihat.
Biotin juga memelihara agar kilang
peluh, tisu saraf, dan sum-sum tulang
sentiasa sihat. Selain daripada itu , ia menolong melegakan kesakitan otot.
SUMBER
Biotin diperolehi daripada ragi yang
ditapai, telor putih yang dimasak, daging, susu, ternakan ayam dan itik, ikan air
masin, kacang soya, dan biji-bijian.
KEKURANGAN
1.Kekurangan Biotin boleh menyebabkan :
2.Keletihan
dan lemah badan.
3.Kurang
selera makan.
4.Rambut
gugur.
5.Bengkak
lidah
6.Ruam
kulit (eczema).
7.Gangguan
emosi.
7.Vitamin B9 atau asid folik
FUNGSI
Vitamin B9 atau Folik Asid dianggap sebagai makanan otak,
ia diperlukan untuk pengeluaran tenaga
dan pembentukan sel darah merah. Ia juga menguatkan imuniti dengan
membantu dalam pembentukan yang sesuai dan fungsi sel darah putih. Oleh kerana
ia berfungsi sebagai koenzim dalam
sintesis DNA dan RNA , ia adalah penting untuk pecahan dan penyalinan sel yang
sihat. Folik asid terlibat dalam metabolisma protin, dan telah digunakan dalam
pencegahan dan rawatan folik asid
anemia. Zat ini juga boleh membantu dalam depresi dan "anxiety".
Folic acid sangat penting dalam kehamilan.
Ia membantu mengatur pembentukan sel saraf
"embryonic" dan " fetal" , yang mana amat penting
untuk tumbesaran yang normal.
Folic asid sangat berkesan apabila
digabungkan dengan vitamin B12 dan vitamin C.
SUMBER
Makanan berikut mengandungi folik asid:
barli, daging lembu, bran, ragi yang ditapai, beras perang, keju, ayam, buah
kurma, sayuran berdaun hijau, daging kambing, hati, susu, cendawan, oreng,
sayuran berubi, ikan salmon, tuna, gandum, dan bijirin.
KEKURANGAN
Kekurangan folik asid boleh menyebabkan :
Sakit
disekeliling mulut.
Sakit
lidah.
Tumbesaran
yang lembap, pada kanak-kanak.
Anemia.
8.Vitamin B12 atau cyanocobalamin
FUNGSI
Vitamin B12 atau cyanocobalamin adalah
diperlukan bagi pembuatan bahan genetik pada sel (DNA) untuk pertumbuhan dan
pembesaran. Pembentukan sel darah merah oleh sum-sum tulang adalah bergantung
pada vitamin ini. Ia menolong memelihara sel saraf dan sel darah merah. Ia juga terlibat dalam penggunaan folik asid
dan karbohidrat dalam makanan. Asid hydroklorik melepaskan vitamin B12 di dalam
perut ketika proses penghadaman. Selepas itu ia bercantum dengan sejenis bahan
yang dipanggil faktor intrinsik (IF)
sebelum ianya diserap ke dalam darah. Vitamin B12 juga perlu untuk memelihara
sistem saraf yang sihat.
SUMBER
Vitamin B12 is didapati secara semulajadi
pada haiwan termasuk ikan , susu dan hasilnya , telur, daging , dan ayam/itik .
Bijirin sarapan pagi yang diperkayakan adalah sumber yang sangat baik vitamin
B12 dan merupakan juga sumber yang berharga bagi vegetarians .
KEKURANGAN
1.Kekurangan vitamin B12 boleh menyebabkan :
2.Keletihan,
lemah badan.
3.Megaloblastic
anaemia.
4.Sakit
mulut dan lidah.
5.Kebas
dan sesemut pada kaki dan tangan disebabkan oleh kerosakkan saraf tunjang, gangguan mental dan emosi.
No comments:
Post a Comment