09 December 2014

Kek lapis Kukus cream cheese

Dah lama tak singgah  ruang Dapur masak mama D. Bersyukur masih dipinjamkan nyawa untuk meneruskan liku-liku hidup ini. Kali ni teruja nak share resipi vote ni..resipi ala-ala mewah orang kata. Sebab ade Cheese. Actually dah 2, 3, 4 kali buat. Senang sangat nak buatnya. Rugi sape tak cuba tau. Meh check resipi. Resipi asal Diana korek (Yatie Sinar kehidupanku)

BAHAN A (LAPISAN CHEESE)

  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tpng gandum
BAHAN B (KEK COKLAT)

  • 2 biji telur
  • 1 cwn gula halus
  • 1 sk vanilla
  • sedikit garam
  • 1/2 cwn air panas didih
  • 1/2 cwn cwn susu segar/cair
  • 1/2 cwn minyak jagung/masak
  • 1 cwn tpng gandum*
  • 3 sudu besar sebuk koko*
  • 1 sudu kecil baking soda*
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)

1.Cara-cara Penyediaan Untuk Bahan A 


 
1. Pukul cream cheese bersama dengan gula.

2. Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.

 2.Cara-cara Penyediaan Untuk Bahan B

Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang

Setelah kembang masukkan emilco perasa coklat

Masukkan air panas,susu dan minyak

 
Setelah itu masukkan tepung gandum, b.soda dan b. powder yang telah diayak dan gaul sebati.
Campuran tepung, serbuk koko, baking powder, Soda bikarbonat



Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.

Cara membuat Kek Lapis Kukus Cream Cheese:

Panaskan pengukus terlebih dahulu
Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dngn kertas minyak
Loyang yang sudah digris dengan buttercup..supaya nanti kek tak melekat. nak kuarkan pun sennag.
Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.

Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.


Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit.
 

Sejukkan dan boleh di hidangkan....

Hasil air tangan mama 'D'
Walaaaa...selamat membaking!

No comments:

Post a Comment