Buah Jambu batu
Kandungan vitamin C dalam jambu biji hampir 2 kali ganda dari Orange.
Dalam 100 gram buah jambu biji mengandung 108 mg vitamin C. Buah jambu
biji berkhasiat untuk mengubati gangguan perut seperti cirit birit.
Buah Oren
Sebiji oren menyediakan 50 sampai 70 mg vitamin C, setara dengan keperluan harian vitamin C anda. Oren juga merupakan sumber serat, folat, serta antioksidan, vitamin dan mineral lainnya.
Sebiji oren menyediakan 50 sampai 70 mg vitamin C, setara dengan keperluan harian vitamin C anda. Oren juga merupakan sumber serat, folat, serta antioksidan, vitamin dan mineral lainnya.
Buah Epal
Kandungan vitamin C dalam 100 gram buah Epal adalah 5 mg. Epal juga kaya
akan flavonoid antioksidan yang mengurangi risiko penyakit jantung,
stroke dan kanker. Sebiji epal memiliki sekitar 80 kalori.
Sebiji buah delima menyediakan 40% keperluan vitamin C harian anda. Delima juga mengandungi folat, serat, kalium, niasin, vitamin A dan E. Antosianidin dalam delima memiliki sifat antioksidan dan anti-inflamasi, yang menurunkan kolesterol dan tekanan darah, melindungi gigi, mencegah osteoartritis, alzheimer, kanker payudara, leukemia, kanser paru dan kanserr prostat.
Buah Kiwi
Buah kiwi mengandung dua kali
vitamin C daripada Oren. Selain mengandungi banyak vitamin C, buah kiwi
merupakan sumber magnesium, kalium, vitamin A dan E.
Buah Anggur
Buah anggur memiliki kandungan vitamin c yang lumayan, yaitu 10,8 mg
tiap 100 gramnya. Anggur merah juga mengandung zat besi, kalium, serat
dan antioksidan lain yang banyak.
Stawberi
Stawberi membantu anda mengendalikan diabetes dan
mencegah penyakit jantung. stawberi juga merupakan sumber vitamin C dan
antioksidan. Dalam satu bahagian buah stawberib 147 gram,
mengandungi 86.5 mg vitamin C.
Betik
Betik menyediakan banyak vitamin C, folat dan karotenoid. PBetik
merupakan satu-satunya sumber papain, enzim pencernaan alami yang
membantu mencerna protein. Dalam 150 gram buah betik mengandungi
vitamin C sebanyak 90 mg.
Durian Belanda
Durian Belanda adalah buah yang kaya vitamin dan serat. Setengah buah durian belanda sudah cukup untuk memenuhi seluruh kebperluan vitamin C dan
setengah keperluan serat harian anda. Vitamin C merupakan antioksidan
yang sangat baik untuk meningkatkan sistem imun badan dan
memperlambat penuaan. Serat sangat baik untuk membantu pencernaan dan
detoksifikasi. Buah durian belanda juga mengandung fosfor dan kalsium, dua mineral
penting untuk pembentukan massa tulang dan mencegah osteoporosis.
Mangga
Sebijik buah mangga rata-rata mengandung 60 mg vitamin C, yang sama
dengan jumlah harian yang disarankan. Antioksidan dalam mangga membantu
mencegah artritis, mempercepat penyembuhan luka dan sangat baik untuk
sistem kekebalan tubuh.
Tomato
Tomato adalah sumber vitamin C dan likopen, salah satu karotenoid terkuat
yang bertindak sebagai antioksidan. Dalam satu buah tomato ukuran kecil boleh mengandungi vitamin C sebanyak 23 mg.
Selain buah-buahan di atas, masih banyak lagi buah yang mengandung
vitamin C seperti pisang, tembikai,laici, nangka, dan nanas.
Sayur-sayuran yang banyak membekalkan sumber vitamin c seperti
No comments:
Post a Comment