22 July 2014

OMEGA penyembuh GoutApa itu Gout?

Bila sebut Gout perkara pertama yang terlintas kat kepala Diana ialah kesukaran untuk bergerak bila seseorang diserang Gout. Pesakit Gout jugak mempunyai pantang larang dalam konteks pemakanan.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang penyakit Gout ni, jom sama-sama kite kupas tentang penyakit ini.Penyakit Gout ialah salah satu bentuk artritis yang diakibatkan oleh pengumpulan hablur-hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya ibu jari kaki. Istilah "gout" berasal daripada perkataan bahasa Latin, "gutta" yang bermakna 'setitis', disebabkan kepercayaan ketika itu bahawa gout diakibatkan oleh titis humor-humor yang mengerikan dan yang mungkin berkait dengan ketul-ketul mendapan urat.Pesakit-pesakit yang menghidap gout mengalami peningkatan aras asid urik atau masalah penyingkiran asid urik, atau gabungan kedua-duanya sekali. Sila lihat: Metabolisme asid urik.Aras asid urik yang tinggi dikaitkan dengan usia, obesiti, Hiperlipidemia Jenis IV, kencing manis, penyakit jantung iskemia, dan darah tinggi. Tanda dan gejala

Gambaran klasik tentang gout ialah sakit yang melampau serta mengejut, bengkak, kemerahan, dan kehangatan, serta kekakuan pada sendi. Pesakit mungkin juga mengalami demam gred rendah, dan biasanya menghadapi dua sumber kesakitan. Hablur-hablur dalam sendi mengakibatkan sakit keterlaluan ketika kawasan yang terjejas digerak. Keradangan tisu-tisu di sekeliling sendi juga mengakibatkan kulit menjadi bengkak dan sakit, walaupun hanya disentuh dengan lembut; umpamanya, meletakkan selimut pada kawasan yang terjejas.

Gout biasanya menyerang ibu jari kaki (lebih kurang 75% daripada semua serangan pertama). Bagaimanapun, penyakit itu juga boleh menjejaskan sendi-sendi yang lain, seperti mata kaki, tumit, kekura kaki, lutut, pergelangan tangan, siku, jari, dan tulang belakang. Dalam sesetengah kes, gout boleh terjadi pada sendi jari-jari kaki yang tidak dapat bergerak, disebabkan kecederaan dahulu yang mengakibatkan peredaran darah yang buruk.


Pesakit-pesakit dengan hiperurisemia (sila lihat di bawah) boleh mempunyai mendapan-mendapan hablur asid urik yang dipanggil tofus dalam tisu-tisu yang lain, umpamanya heliks telinga. Dalam sebilangan kes, karang-karang asid urik boleh membentuk sejenis karang ginjal.PencegahanRawatan jangka panjang (untuk serangan-serangan yang kerap) ialah terapi antihiperurisemia. Perubahan diet boleh mengurangkan aras urat plasma jika diet itu tidak banyak mengandungi purina kerana badan akan memetabolismekannya menjadi asid urik. Diet yang disyorkan ialah makanan-makanan peneutral purina, seperti buah-buahan segar (khususnya buah ceri, dan strawberi) dan kebanyakan sayur-sayuran segar, jus saderi tercair, air suling, serta vitamin B-kompleks dan vitamin C. Alkohol serta makanan purina tinggi, seperti daging, ikan, kacang (termasuk lentil, dan kacang pea), cendawan, daun bayam, pucuk asparagus, dan kubis bunga, harus dielakkan.


Rawatan dari Sudut Vitamin shaklee

Set Shaklee- Gout

Shaklee juga menyediakan Set Gout untuk mereka yang menghidapi Gout. Kenapa Diana cadangkan Vitamin Shaklee? Sebab ianya Semulajadi, selamat, dan berkesan.

1. Omega Guard - Untuk mengelakkan inflamation pada sendi-sendi pesakit.Sebagai langkah berjaga-jaga sebelum bengkah menjadi lebih teruk.

2. Alfalfa - Menyah Toksin serta asid Urik daripada badan secara semulajdi dan selamat. 

3.Performance Drink - Mengekalkan kandungan cecair di dalam badan supaya mencukupi untuk mengelakkan dihidrasi.


Jom kita baca Testimoni pulak.

Alhamdulilah........
OK...sayangi ibu bapa anda..sayangi diri anda. Kepada sesiapa yang nak dapatkan set Gout Shaklee ni bolehlah menghubungi saya.Diana
Fb : Mar diana
Call : 0193250676

No comments:

Post a Comment