06 February 2015

My favourite breakfast

Hari ni seawal 6.30 pagi kami anak beranak dah pegi serang warung roti canak kak jah. Sebabnya hari ni mama off buat sarapan. Kakak Arissa pukul 6 lagi abah dah kejutkan. Yang adik haikal mama dah siap bangunkan. Anak-anak memang dah train bangun pagi. Tak nak biasakan bangun lewat. Panjang ceritanya nanti.

Kat kawasan tempat tinggal kami ni, warung roti canai kak jah adalah pilihan hati En somi. Tambah-tambah lagi En suami boikot tak nak pagi kedai mamak. Paham-paham jelah kat Kl ni kedai mamak bersepah-sepah. Nak cari kedai roti anai melayu punyalah payah. En somi sanggup berlapar dari pegi kedai mamak. Yang tu memang Diana tak paham. Abaikan jelah. Kalau Diana, hentam sajalah. Mamak ke melayu ke...dua-dua boleh. 

Kalau korang nak tahu dalam banyak-banyak menu sarapan pagi, Diana paling tak suka menu roti canai, roti telor. Bukan tak makan, tapi itu pilihan terakhir. Hahhaha...bak kata en somi, tekak orang kaya. Merepek je En somi tu. Dah tak suka, tak kan nak paksa kut. Tapi pagi ni si somi dah mempelawa, so layankan jelah. Kang merajuk pulak.

Biasanya pagi-pagi Diana suka makan menu berat. Paling suka nasi berlauk. kalau balik kampung banyak syok, sebab bapak mertua suka makan nasi di awal pagi. So Diana akan tumpang sekaki. Kahkahakah....

Tapi kalau kat Kuala Lumpur ni, mostly kat kawasan Kg Padang Balang ni, Diana akan merayap kat pekan Greenwood. Tak pun kat Sri Gombak, nak cari sarapan yang best-best. Of course lah carik Nasi berlauk.

Nasiblah badan tak cukup kuasa nak mengembang lagi. So misi seterusnya nak cari nasi berlauk yang tersedap kat area Sentul-Gombak-Sri Gombak-Batu Caves. 

Harap misi berjaya.

Lebih kurang macam nilah...bubuh kuah sikit, ada lauk ayam sikit, sayur sikit...sedapppp.

8 comments:

  1. Roti canai! wahhhhh.... lama dah tak makan.. nak gi carik ah..

    ReplyDelete
  2. istilah kami adik beradik... tu tekak belacan... pagi2 nak tala makanan bergaram... kalau ada budu ker cencaluk ker pun boleh jadi... makan roti canai tak kenyang lah... makan petang boleh lah... ishhhh.... kalau pekana nasi lemak pun dah okay janji ada lauk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn..pagi-pagi wajib carik nasi berlauk. Paling koman pun nasik lemak...yang penting NASI.....barulah perut selesa....tak gitu najib?

      Delete
  3. Breakfast nasi berlauk? Huh! Mantap!

    ReplyDelete
  4. Saya pon jenis mesti nak makan nasi berlauk pagi. Paling koman pon nasi lemak. Kalau tak dapat nasi pagi, memang boleh terjejas mood sehari hehe

    ReplyDelete