18 March 2015

Cerita ilmu memasak

Haiiiiii

Jumpa lagi. Untuk mereka yang bergelar kaum hawa...pada umur berapa korang dah didedahkan dengan dunia masakan? Tamat sekolah? atau  Setelah berumah tangga? 

Tetiba Diana rasa amat bertuah, sebab mak Diana banyak sangat menurunkan ilmu memasaknya dikala umur Diana 14 tahun. Mak memang guru terhebat. Mak Diana seorang yang garang dan sangatlah tegas. Kata lainnya memang tak pernah kasi 'chance' lansung kat Diana nak berfoya-foya. Macam anak-anak sebaya Diana di kala itu.

Pada usia 14 tahun, mak dah train Diana beli ikan basah dipasar. Ingat lagi masa tu mak tingglkan RM10. Jadi kene pandai-pandai cari sayur plus lauk yang sesuai. Dah yang pastinya mesti tak over budget. Masa tu belajar kenal ikan. Macam mana rupa ikan merah, ikan parang, ikan tenggiri, ikan sardin, iakn kembung,  ikan kerisi. Serba serba ikan kene tahu.  Sebab kalau tersalah beli ikan, buruk padanya. Sebab ayah Diana jenis yang fussy. Ada beberapa jenis ikan, dia tak makan. Jadi memang kene nengok betul-betul. 

Apa yang menariknya, masa tu lah Diana dah mula belajar manage masa dengan baik. Mana taknya, masa tu Diana di tingkatan 2. Bersekolah sesi petang. Jadi sebelah pagi mak akan ke kebun. Mak Diana seorang  penoreh getah. Keluar pagi dan balik sebelum kul 12. Dalam jangka masa tu Diana kene kemas rumah, buat keje sekolah, jaga adik serta memasak. Wahhhhh!

Hari-hari wajib masak sebelum ke sekolah. Mak kata sedap tak sedap tu tak penting. Yang penting practice make perfect. Memag betul. Orang kata memasak ni bukan ari ni masak, terus jadi sedap. Semua amik masa. Kene practice hari-hari baru dapat hasilnya. 

Nak tahu macam mana cara mak Diana ajar memasak?

Gambar pinjam dari google...hiihihi..

Contoh menu sambal ikan.

Mula-mula mak akan ajar cara sediakan bahan-bahan. Berminggu-minggu belajar sediakan bahan-bahan. Banyak mana nak guna cili, bawang poutih, bawang merah.

Bila dah pass bab penyediaan barang, mak soh belajar menumis pulak. Siapa kata buat sambal ikan senang. TIPU! For the first time Diana tumis sambal ikan, cili tak masak, terlebih minyak, terlebih asam jawa, terkurang garam. semua serba tak kena. Mak Cekak pingggang je. Boslah katakan. Hahahahha...... Setiap hari belajar memperbaiki. Tapi kalau tanya sekarang, mestilah dah terrror kan. Bak kata ayah Diana, 'akak kau masak dah macam mak kau masak!" Bangga sat akak kau! (^_^)

Agak-agak korang anak dara sekarang umur 14 tahun dah pandai masak? Jawapan yang sukar untuk dicari. Sebab zaman sudah banyak berubah. 

Pada pendapat Diana moden macam mana pun, WANITA harus ada ilmu memasak. Biarpun  tak sehebat chef wan, chef zubir, cheft Anita tapi biarlah hebat dimata suami tercinta. Air tangan seorang isteri banyak barakahnya.


Sekian. Untuk perkongsian ari ni. stok vitamin jangan lupa. Nak-nak 'ALFALFA'. Pengikat kasih sayang suami isteri. Jumpa lagi!













Terima kasih dengan setiap kunjungan anda di blog ini.



2 comments:

  1. waktu masih di sekolah menengah lagi dah tolong mak masak kat dapur :-)

    funh!! berminggu2 baru belajar sediakan bahan, masak belum lagi..itu baru dapat hasil yg cemerlang kan..ye lah..kalau bukan ibu yg turunkan ilmu siapa lagi..x rugi pun kalau belajar memasak di awal umur 14 tahun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahh...actually dipaksa dan terpksa...maklumlah Mak garang! Tak sanggup nak tadah telinga. Tapi tulah bila dah tua-tua mcm ni tak tahu mcm mn nak ucapkan Tima kasih kat Mak! Kalau mak tak berkeras pasti skrg hidang lauk bungkus je kannn

      Delete