Pejam celik pejam celik dah 3 tahun Diana minum ESP (Energizing Soy Protin). Sejenis minuman yang berasaskan kacang soya sebagai bahan utamanya. Walaupun dicelah-celah kelazatan ESP tersebut terselit ISU kontrovasi pasal kacamg Soya.
Apakah Perbezaan protin soya jenama Shaklee dengan jenama lain?
- MENABJUBKAN kacang soya tersebut mengandungi 'non-gmo' (Non -Genecally Modified Organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah.
- MENABJUBKAN kacang soya tersebut melalui kaedah pemprosesan yang selamat iaitu ia dicuci dengan air bertujuan untuk mengekalkan isoflavones genistein dan daidzein. Berbeza dengan sesetengah protien soya yang diproses dengan menggunakan allkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja boleh menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan.
- MENABJUBKAN shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Ia memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan peruabhangenetik, daripada benih sehingga kepada pengeluarannya.
- MENABJUBKAN Genestein yang terkandung dalam kacang soya terbukti keupayaanya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser, Ia memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menukar sel DNA kepada sel kanser.
- MENABJUBKAN soya protein nya membekalkan 5 sumber vitamindan 4 sumber mineral, rendah lemak, tiada kolestrol,tiada asid uric.
Kalau korang nak tahu lebih lanjut, cuba cari pak google yer. Untuk maklumat tambahan, Shaklee merupakan Syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protin berasaskan kacang soya.Hakikatnya pengasingan protin yang pertama ini dicipta oleh Dr. Shaklee pada awal 70-an. Di mana, kini banyak uijian klinikal telah membuktikan bahawa Dr Shaklee telah lama mengetahui protin soya ada;lah faktor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.
Sekian, sharing untuk kali ini.
Petikan dari kata-kata Dr Zubaidi
SOYA
MENCEGAH KANSER PAYUDARA
"Pengambilan
soya dalam menu seharian boleh mengurangkan risiko kanser payudara.
Ini
terbukti apabila satu kajian secara klinikal yang telah dilakukan oleh Yayasan
Penyelidikan Kesihatan Awam Tokyo, di bawah Kumpulan Penyelidikan Bakteria Asid
Laktik dan Kanser Payu Dara yang dilakukan oleh profesor di Jabatan Pembedahan,
Universiti Kyoto, Jepun, Dr. Masakazu Toi bersama seorang profesor dari Jabatan
Biostatistik di Universiti Tokyo, Dr. Yasuo Ohashi.
Para
saintis mendapati pengambilan soya dan susu kultur minuman yang mengandungi
bakteria Strain Shirota, Yakult secara berterusan mampu mengurangkan risiko
yang boleh membawa kepada kanser payu dara.
Bakteria
dalam minuman itu dapat dapat mengawal pertumbuhan bakteria perosak di dalam
usus,dan telah membantu penghadaman isoflavon yang ada dala, soya yang
berkaitan rapat dengan pengurangan kanser payu dara.
Walau
bagaimana pun amalan ini hanyalah mencegah bagi wanita yang berisiko terutama
jika ibu atau ibu saudara mereka pernah mengalami kanser payudara. Ia bukanlah
kaedah rawatan untuk kanser payudara."
Belanja sekeping paras rupa serbuk kacang soya pilihan Diana juga para wanita di abad ini |
Terima kasih dengan setiap kunjugan anda di blog ini.
comeynaaaaa blog ni..hehe..
ReplyDeleteHahahah....
Deletetapi ada juga yg ckp soya ni mndtgkan kanser. tp sbnarnya soya ni sgt berkhasiat. saya suka tauhu dan tempe :P
ReplyDeleteDiana pun suka..nak2 kalau dapat tempe sambal kering tu! Sedapnya!
DeleteAda satu metos kononnya wanita mengandung jika selalu makan soya akan mendapat anak berkulit cerah. Saya tak pasti wanita Afrika yg minum soya akan mendapat anak berkulit cerah... Apa yg pasti saya suka soya, kadang2 beli dan proses sendiri airnya...
ReplyDeletehahah...tentulah tidak.Itu hanya satu mitos. Apa-apa pun kembali kepada 'gen' jugakkan.
DeleteSedap tu! Tapi Diana tak belum pernah cuba lagi proses sendiri. Nanti diana g korek info dengan pak google...